nuffnang..

Wednesday, March 25, 2015

Braces 😁😁

Assalamualaikum...

Kali ni kita nak cerita pasal braces 😃. Sekrang ni dah jadi trending pakai braces ni malah ada fake braces tapi untuk apa gigi dh lawa kau nak gi tampal besi? haha ... Orang yang pakai ni pon dah rasa rimas. 

Pakai braces ni yang penting ialah penjagaan kebersihan kalau tak gigi akan ada staining, nafas berbau, gigi rosak dan yang paling penting tak ada keyakinan untuk bersosial di alam nyata bukan maya haha. 

Tapi kali ni bukanlah nak kritik atau kongsi pasal penjagaan tapi kali ni nak kongsi perubahan yang ketara pada gigi bila pakai braces.

Tadi aku pergi Klinik Pergigian Jalan Mahmood kalau orang kelantan mesti kenal tempatnya. Dulu aku buat rawatan orthodontics(braces) dkt sini tapi bila dah belajar India aku dah transfer sana so kebetulan balik bercuti ni terus balik ambik dokumen iaitu cast and x-ray.



Inilah cast gigi. Before pakai braces dulu dentist akan ambik acuan gigi untuk dia study case kau ni mcm mana dan apa treatment orthodontics yang boleh diberi. 

So dalam case aku ni dentist cakap class 3 'crossbite' atau bahasa melayunya gigitan bersilang. Ada gigi ke dpn dan ada ke belakang. 

Alhamdulillah selepas setahun setengah aku pakai susun atur atau alingment for my upper teeth dh okey. Cuma yang bawah belum lagi. After 2 years pakai baru betul sebelah bawah. Nak dijadikan cerita, selepas dua tahun pakai braces aku tak dapat hadir temunjanji sebab nak SPM. Tak la sampai setahun tapi dalam 5-6 kali appoinment tak dapat pergi. Dulu masa mula2 pakai aku buat dekat klinik daerah yang jauhnya dalam 40 minit dari rmh aku dan lebih kurang sejam dari sekolah. Appoinment pulak hari bekerja sahaja sebab aku buat dekat govermmet 
Setelah  banyak kali tak dapat pergi appoinment, aku rayu untuk transfer ke klinik Kota Bharu yang jaraknya jauh lebih dekat dgn rumah dan sekolah sekita 15-20 minit. 2 tahun rawat di KB aku tak rasa banyak perubahan sebab dia nak rapatkan ruang yang ada. Dan keadaan gigi aku 'under bite' atau bila kita gigit gigi, gigi sblh bawah akan ke depan. Sampai sekarang macam tu tapi ada perbezaan dengan awal2 aku pakai dulu.
 
  
dalam gambar di atas mungkin nampak normal gigi tapi kalau perhatikan yang bawah sebenarnya ke depan. Tapi ada la perbezaan dengan awal2 pakai dulu.

Jadi sesiapa yang teringin untuk palai braces anda boleh betulkan niat bukan untuk lawa tapi untuk keyakinan diri anda. Kalau gigi macam dulu aku memang tak yakin untuk bercakap dan sentiasa malu. Orang kata malu tak bertempat. 

Yang pastinya, pakai braces ni sakit dan menyeksakan untuk makan. Well beauty is pain 💁💁.

Semoga entry kali ni dapat memberi manfaat kepada pembaca. Sekian.
Terima kasih 😃


At least sekarang dapat senyum dan gelak dengan ikhlas 😁😁



Monday, March 23, 2015

Mumbai, India 👳👳


Assalamualaikum,

Harap semuanya sihat2 yer. Entry kali ni nak share tentang trip ke Mumbai. Sebenarnya dah lama Dec 2014 lagi tpi sekarang baru berkesempatan memandangkan masalah teknikal yang dilalui sebelum ni 😄. 


Yah as u can see, that is my flight ticket from banglore to Mumbai and returned. Nak gi Mumbai klu from Malaysia of course la ambik tiket dari KLIA kan? but I dari South India so ambik la dari Banglore. Airport dekat India ni lain dengan Malaysia but I dont know other coutry erm tpi kalau tak silap Airport Bandung pon lebih kurang India. Sama dari segi pengurusannya. Kalau di Malaysia orang yang menghantar dan naik flight blh masuk airport tpi dekat sini kena ada boarding pass baru boleh masuk dan once u keluar dari airport tu tak boleh masuk dah melainkan ada boarding pass lain .. haaa!! tu kan. So korang tak boleh nak sesuka hati masuk dan keluar 😉.

Dekat Mumbai ni boleh tengok laki hindustan kacak dan wanita lawa2 .. Lain la kalau nak compare dgn Tamil Nadu tmpat saya belajar tu . Walaupon Mumbai ni bandar, dia punya kebersihan tu lagi teruk dari Tamil Nadu. Ala pegi mana2 pon dekat India ni kebersihan tu lebih kurang je .. Ahaaa. So kalau nak datang India just be prepared dgn bnda2 macam ni. 


Antara tempat menarik ialah Gateway of India . Ada satu movie hindustan pernah shooting kat sini tapi tak ingat cerita apa. Selalunya kalau pergi Mumbai korang akan ditawarkan tour around Mumbai city naik bas so dia akan stop dekat sini dan bnyak lagi destinasi lain. Harganya kalau tak silap dalam RS 250 bila convert dalam ringgit around rm 15-20.. price for per head 😃


Dekat Mumbai ni kalau nak beli kain saree boleh tahan murah. Ada jgk Anarkalee dan kain punjabi suit dgn harga berpatutan. Kalau rasa nak tengok movie or shopping brg2 branded ada bnyak mall salah satunya phoenix Mall . Tapi mall ni biasa2 je dan ada jgk Orient Mall tak pasti apa yang ada dekat sana. 


Ada jugak pantai namanya Juru Beach. Tapi biasalah pantai dekat India tak lah bersih sangat dan ramai sangat pengunjungnya. So kalau nak pergi untuk tengok culture mereka bolehla tapi kalau untuk mencari ketenangan anda akan kecewa. 


Yang di dekat Taman Tergantung . Hurm Takdelah tergantung sangat pon . Ahaaa . Tapi sebab ada dalam pakej tourist guide yang kitorang ambik so turun la tengok2 and ambik gambar.


Ni bergambar depan rumah Shah Rukh Khan tapi rmh sahaja haha . 


Sekian sahaja nukilan kali ini. Kalau ada yang berhajat nak melawat India jgn lupa bawak shade, sunblock, mask dan handsanitizer. 
Nantikan entry seterusnya 😃.. 

Terima Kasih 💃💃






Tuesday, March 3, 2015

1st year dentistry

Assalamualaikum....

Alhamdulillah setelah sekian lama berdiam diri kini ku kembali.. :)
Dan Alhamdulillah sudah  4 bulan aku menuntut ilmu di India. Pelbagai dugaan dan cabara dilalui. 
In shaa Allah gambar akan di share dalam post seterusnya. 

Semalam result SPM. 
Sudap pasti ramai adik2 yang keliru nak pilih course apa. Nasihat akak pilihlah course yang kamu minat dan yakin boleh survive. Jangan ikut kawan. Jangan fikir nak famous je. Tapi kalau permintaan ibu bapa wajib dituruti kalau rasa tak terbeban sebab barakah ibu bapa ni sangat penting. Doa mereka dapat mempermudahkan perkara yang sukar dan menguatkan kita di saat kita lemah. 

Kalau ada yang stress nak pilih course tu cuba tenang, buat solat tahajjud dan pilih dengan rela hati dan jangan rasa terpaksa. Rezeki ni kita tak tahu. 

Pada yang minat dentistry tu meh nak habaq mai sikit, jadi dentist ni tak semudah yang disangka, Aku baru first year dental student tapi dapat rasa dugaan dan cabaran tambah pulak belajar dekat tempat orang yang tak tahu adatnya macam mana. Tapi kita kene usahalah untuk sesuaikan diri. 

Kalau ada orang cakap 'alah jadi dentist tu cabut gigi orang je' boleh cili mulut dia kot. Hahaha. Dentistry ni banyak cabangnya, boleh jadi surgeon, specialist orthodontics, implantation etc. 
Kalau dah cabangnya banyak, sudah pasti belajarnya banyakkan? 

Kalau sistem universiti di India ni, 1st year ada 4 subjek rasanya Malaysia pon sama yang beza tekniknya sahaja. Antara subjeknya
1. Anatomy
    Belajar part badan manusia termasuk, tulang, blood supply, applied anatomy, lymph node, muscle, head and neck region ( sebab ambik dentistry kalau medic whole body lah) , gland, embryology, histology etc. Nak tau lebih lanjut boleh google.

2. Physiology
    Belajar sistem dalam badan, respiratory, renal, blood etc. Kalau yang kita belajar SPM tu sangat lah basic yang ni lagi details. 

3. Molecular Medicine
    Lebih kurang chemistry tpi detail. 

4. Oral Histology.
    Ada dua subjek dalam ni. 
 1. Tooth morphology : belajar pasal anatomy of teeth and carving teeth. carving tu kita guna wax carving block and carver untuk carv semua jenis gigi dalam mulut kita ni. Kalau kat India exam untuk carving gigi 1 hour only. 
 2. Oral Histology : development of teeth. Belajar pasal cell yang involve untuk development of tetth. 

Itulah 4 subjek yang 1st year dental student belajar. Dan banyak lagi perkongsian dalam next entry. Kalau ada adik2 yang berminat dentistry tu boleh apply scholarship MARA, JPA dan mana2 scholarship yang ada offer course dentistry. Boleh jugak masuk Matriculation or Asasi tapi kena score la kalau tak dapat 4 flat tak boleh sambung dekat Malaysia. Negara boleh tapi tanggung sendriri. 

Nak pilih course tu tengok pada keputusan kita jugak takut nanti tak boleh survive nanti degree. 

Sekian sahaja nukilan dari India. Harap dapat membantu adik2 di luar sana, 

Terima kasih.