nuffnang..

Monday, June 24, 2013

MARA scholarship

Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog. Now im back huhu.. Sekarang ni aku akn kembali mcm dulu dan sentiasa update blog bila ada masa terluang. Back to the topic. MARA scholarship. Yes, Alhamdulillah aku dapat MARA scholarship atau lebih tepat MARA loan sebenarnya MARA dah tak ada full scholarship mcm JPA, National    Scholarship etc. Tapi yang untungnya korang tak perlu kerja dengan kerajaan. Maknanya lps habis study tak ada lah syarat kene kerja dengan kerajaan utk 6 thn atau sebagainya. Jadi korang blh kerja swasta dan hidup mewah sikit sebab gaji lebih sikit. hihi tapi jgn fikir kalau kerja kerajaan tak boleh hidup mewan. Actually, aku nak tekankn yang korang punya peluang untuk dapatkan pengalaman luaslah kerajaan boleh swasta pon boleh. Tapi yang sedikit merugikan korang kene byr dekat MARA 1-10% depends on your result. If you perform well you will pay less. So, masa belajar tu mmg kene gila2 lah.


Alhamdulillah, aku dapat course yang aku nak iaitu dentistry. Aku minat nak jadi dentist since I was in form 4. Hahh bru je kan? Sebab dulu aku tak ada pendirian yang tetap sentiasa je tukar cita2. Tapi yang aku sedikit kecewa tentang tempatnya. Aku dpt twinning programme . Persediaan nye di Surya College, Butterworth 1 tahun kemudian Vinayaka Mission University, Salem, Tamil Nadu, India 2 tahun dan kemudiaan 3thn di Penang International Dental College, Butterworth. Aku dpt second choice yang aku hrpkan dpt lah first choice, Mesir. Wah!! berlagak lah aku kan nk belajar dekat negara Arab tpi Cakap Arab pon xblh.. Mgkin ada hikmah aku dapat  india. Kalau lecturer nak marah aku sebab tak faham bahasa Tamil pon bkn salah aku sebab bahasa Tamil tak digunakan merata dunia. 

Aku kecewa jugak sebab college di Penang tu tak ada kwsn mcm UiTM, USM, UPM etc. Dia hnya lah sebuah bangunan yg ada lab, leture hall, cafe, library etc. dan aku akn tinggal di apartment sebagai hostel. Yang ni aku bersyukur sbb aku tak tinggal dkt hostel ada la sikit keistimewaan. 

Yang paling sedih aku akn berpisah dengan semua kawan2. :'( Aku harapkan dapat kawan yang baik di tempat baru walaupon tak akan ada pengganti untuk kwn2 GG aku sebelum ni sbb diorg sgt lah special dan yang penting no one can replace Syafiq Shueb.. hihi SS forever... <3 p="">

That's all.. see u again .. ; )


Tuesday, April 2, 2013

Assalamualaikum...

Finally, terbukak jgk hati ni nak post something kat blog setelah setahun bercuti, berstruggle dan mencari lham. Wah bkn main kau cari ilham yer hihihi... Yes we must find an idea to post an entry and one more kita kene jaga ayat2 dan perkataan agar tak ada yang tersalah faham .

*Okaii that's enough for the intro...

Aku tak mau membebel panjang . Tujuan utama untuk entry kali ni adalah memberitahu kawan2 ku semua bahawa aku masih lagi seperti dulu masih hidup di dunia maya fantasi dan realiti haha.. Di samping itu, (ceyh penanda wacana siap) ku ingin share dgn kekawan semua tntg Entri Jameela msti ramai dah yang ikuti rancangan ini. huhu mmg aku x up to date la tpi i don't care ttp berkeras nak share. Benda baik kita kongsi la        

Malam ni aku tetiba terlayan youtube 'ter' hahaha. Dan diri ini ingin mecari ilmu yang berguna untuk duniawi dan ukhrawi serta yang sesuai untuk remaja perempuan yang tak seberapa ini. ( ayt perasan baik latuww) . Tapi seriously, program tu sgt memberi manfaat sebelum ni aku layan dekat Mustika jeww ataupon Oasis. Hari ni aku rasa nak tonton eps yg ktinggalan dan FYI eps 1 lagi aku dh tggl haha so tadi sempat la tonton. 





Saya syorkan utk wanita2 semua tonton la yer.

Sekian....

jumpa lagi .... Salam bahagia