nuffnang..

Thursday, June 2, 2011

Anda perlu tahu... :)

Assalamualaikumm..

Ellooo!!!.. You all nak tahu tak apa yang korang perlu tahu? Entry ni khas buat pemakai CL. (contact lense). Kalau yang tak pakai CL pon apa salahnyer. Untuk langkah berwaspada di masa depan.


 Artikel ni dipetik dari Dara.Com Jun 2011 dan tambahan daripada internet.

1. Pastikan tarikh luput CL.

2. Simpan di tempat yang bersih. Ingat jangan sesakali memakai, menyimpan CL atau solution dalam toilet.

3. Cuci tangan sebelum memakai CL. Yang paling penting dapatkan nasihat Optometri sebelum memakai CL.

4. Jangan tidur dengan memakai CL. Kalau you all pergi travel jangan pakai CL.

5. Jangan memakai CL lebih daripada 8 jam. Untuk student sekolah tuh better you all tak pakai. Tapi kalau waktu sekolah tu tak terlalu lama ok jer. 

Anda menganggap ini semua perkara remeh?

Menurut seorang doktor, seseorang yang memakai CL waktu tidur matanya menjadi merah dan bernanah. Setelah itu, matanya telah dibedah dan sebelah matanya telah buta.
Jagalah kesihatan mata anda. Orang kata bergaya biarlah kena dengan caranya. Tersilap cara lain pulak jadinya.

Prevention is better than cure.

No comments:

Post a Comment