nuffnang..

Tuesday, May 24, 2011

Welcome back..

Assalamualaikum..

Dah lama tak dapat menghadap lappy.. Adoii miss u so much.!! rasa macam baru terlepas dari sangkar gituh. Mana tak nyer everday duk tengok buku buku n buku. Hari ni dah tamat sudah PKBS 2 yang seperti memusuhi ku. Hari ni paper Physics. Ok! stop. NEVER SAY physics!. Tak berani nak target . Redha n terima dengan ketentuan Ilahi. Be Acceptable. Terlalu banyak cerita yang mau kasi tau anda anda semua.

First of all, nak cerita pasal my 1st niece. Alahai cerita dah lapok la. Tapi aku tak pernah bagi tau lagi kan? Just mention sikit2. Kali ni nak cerita sepenuhnya. HAHA. Anak saudara aku lahir pada 24 March 2011. Kira-kira hari ni dah hari ke 62 lah. Mak dia pon dah habis pantang. Dah boleh buat macam-macam.

Nah itu dia Aisyah Damia. Cute tak? Macam auntie dia tak? hahaha
 Gambar 1st tuh macam shock gituh.
2nd tuh tido jer. Memang kerja baby la kowt.

Ok! Tamat cerita niece aku.

Perkara yang paling penting adalah ucapan "I LOVE YOU MAMA"

Ada orang cakap sambuta Mother's Day ni haram so saya nak kongsi la dengan u all semua

Maksudnya di sini ialah bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Jadi persoalannya di sini, perlukah kita sebagai orang Islam untuk menyambutnya?

Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.

Firman ALLAH Subhana Wa Ta’ala : Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ah”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”

[Surah al-Israa’, Ayat 23 hingga 24]

Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah berkata, “Hari ibu ini timbul kerana pihak orentalis/doktrin barat memikirkan bahawa inilah cara yang terbaik untuk mereka menarik minat anak-anak remaja barat agar menghormati orang tua mereka. Umumnya kita tahu bahawa masyarakat barat amat tipis dengan adab tatasusila, jadi dengan mengadakan/mengkhususkan hari-hari tertentu sekaligus dapat memupuk remaja mereka agar menyayangi dan menghormati orang tua mereka.”

Manakala masyarakat kita pula umumnya lebih cenderung dengan budaya ikut-ikutan. Sentiasa terpengaruh dan terpedaya dengan budaya orang kafir dan barat. Bila orang kafir sambut hari valentine kita pun nak sambut sama!Bila orang kafir sambut april fool, kita pun ‘fool’ sama kerana sambut hari karut tu! Bila orang kafir sambut hari ibu dan hari bapa kita pun nak buat sama! Sungguhpun perayaan ini murni dari pandangan mata kasar kita. Tapi hakikat agama Islam kita tidak pernah mensyariatkan atau menuntut umat-umatnya agar menghormati dan menyayangi orang tua mereka, suami atau isteri mahupun anak-anak mereka pada hari-hari tertentu sahaja.

Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”

[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani]

Islam adalah ‘Deen’ atau cara hidup. Ia telah merangkumi segala-galanya. Bukan hanya kehidupan untuk di dunia yang sementara ini bahkan kehidupan abadi (abadan-abadan) nun di akhirat kelak. Moga ALLAH Subhana Wa Ta’ala terus memelihara kita semua agar kekal terus dalam agamanya iaitu Islam dan mengamalkan cara hidup yang berlandaskan syariat Islam yang sebenar.
wallahualam..


Daripada text di atas kita boleh simpulakan yang hari ibu untuk kita semua adalah setiap hari. Hari bapa juga begitu. Setiap hari kita wajib hormat dan sayang kepada mereka.

Ok Setakat tu jer untuk kali ni.. Lepas ni akan ada penyambungan nyer lagi..
to be continuedNo comments:

Post a Comment