nuffnang..

Monday, May 30, 2011

Attentionn!!!!..

Assalamualaikum....

Teman-teman semua. Apa khabar.. Ini entry sangat penting.. Baca lah yer. Ini semua untuk kebaikan kita. Korang pernah makan sos spaghetti PREGO? Mesti korang kenal kan walaupun tak pernah guna. Sebenarnya sos ini haram. Bukan sahaja yang spaghetti tapi jenama nyer juga lebih baik tak guna. Asalnya aku pon tak tahu jugak. Pagi tadi aku bagi tahu mama yang esok GG nak mari kat rumah, so cadangan nya nak buat spaghetti. Then, nak gi cari alat-alat la petang ni. dalam waktu yang sama my sis cakap yang PREGO HARAM. Aku pon apa lagi buka lappy n search kat google. " PREGO HARAM" dan kini aku dah tahu kenapa ianya haram. Prego sebenanrnya mengandungi PORK MINCED MEAT. Ataupon danging khinzir. Astahgafirrullah. Dah brpa kali aku makan spaghetti tapi tak pasti la sauce apa. Yang aku tahu my mum dah tak guna sauce tu lama dah. Tapi kat Pizza Hut n restaurant lain tuh?

Oleh itu, kalau nak makan spaghetti tuh berhati-hati lah. yang penting sekarang ni aku dah tak gina sauce tuh.
Nak tahu lebih lanut search kat google or yahoo.. Atau kat mana2 saja. That's all..

Friday, May 27, 2011

Comey, Comel, Tomey . Tomell..

Assalamualaikum...

Hye, tadi baru post entry baru. Tapi kali ni cerita lain. Actually, xde kene mengena dengan title pown. Entry ni nak share dengan korang barang-barang kesayanganku. Kalau orang lain mesti ada rabbit, cat or fish. But I'm not like that. Bukan tak suka tapi memang tak suka. Kalau rabbit, katakanlah tak terbagi makan or tak jaga dia elok-elok. Kita jugak yang dosa. Kalau cat, my family memang akan lari, kan tak pasal jadi riuh-rendah mengalahkan pasar. Fish plak, kesian la tgk dia duk dalam akuarium. SO, aku decide tak payah susah pelihara pet. Kan senang kalau kita jaga barang kita sayang elok-elok. Menunjukkan kita ni lagi bertanggungjawab.

heheheee..

I pon ade rabbit la.. Mata dia cantik tuhh.. Dengki tak.. HAHA.. Ini lah anrata barang kesayangan ku. Bekas KFC pon termasuk tau. Sebab bekas tuh cute, that's why jadi brang kesayangan. Kain yang belang-belang tuh sebenarnya, skirt yang dijahit pada form 1 dalam ERT.


Bear n Lion tuh free daripada Nutrigen. Kan senang tak payah beli mahal-mahal ambik jer yang free tuh..


Bear n Control car.
Semua ni pemberian orang-orang tertentu kepada orang-orang tertentu.
Control car tuh my daddy yang bagi. ;)


 
Ini dia Control Car ku.. dah berapa tahum lamanya.. Dari darjha 5 hingga ke form 4. hehe
Tapi kan kalau korang nak main la batery sendiri. Di sini tak disediakan. Sorry~..

Konklusinya, kan senang ada barang kesayangan yang macam ni. Bolah dapat banyak-banyak kalau pet tuh agak leceh la. Itu la ini la. Tapi kalau korang dah suka tuh tak apa. Setiap orang ada pendapat masing2 stuju tak?
Ok that's all.. Bubye... ;P

Saengil Chuka Hamnida..Otanjou-bi Omedetou Gozaimasu!

Asslamualaikum...

This entry special to Amalina Farhana.. I Love you so much. fren. Actually bitrhday Amalina 26 Mei. Tapi semalan tak sempat nak update blog. Yer la semalam kan kita org ke airport semata-mata utk hantar Amalina. Lagipun 2 minggu kami tak kan bertemu. Agak menjadi la plan semalam. Kalau sebelum-sebelum ni jarang sekali terjadi plan yang dirangcang n kadang-kadang tuh langsng tak menjadi. Tapi semalam fuhhh lamak. 1st time menjadi plan kami. Boleh dikatakan the BEST actor. 
Walaupun hampir-hampir tertangkap, tapi plan tetap diteruskan dan menjadi.

  

 HAPPY BIRTHDAY to Amalina atau lebih rapat Melin. :)
Fortuna dies natalis!

my plane was crashed but i m ok,
my car was stolen yesterday,
i missed the bus,&
my mobile's battry was also verylow,
thats y i can't get u yesterday,
plz 4giv me & HAPPY BLATED B'DAY 2 U

hehhehe..
HAPPY BELATED BITRHDAY Melinn!!..
Wishing you all the great things in life, hope this day will bring you an extra share of all that makes you happiest.
You're not getting older, you're getting better




HAPPY SWEET SIXTEEN

2 in 1 celebration. 1 khas buat amalina. 2 buat semua GG yang akan terpisah buat two weeks, no more gossip an everything.. GONNA MISS YOU ALL 'GG' !...

 




OOPPSSS!!! Iklan bersama hot n Roll.. hehe.
sebelum pulang beli dulu hot n roll.. You all perasan tak yang paling banyak beli adalah Liyana Ariffin. HAHA bukan nyer saya saja yang makan ok!. :)



Wednesday, May 25, 2011

Addicted...

Asslamualaikum..

This entry sebenarnya sambuangan last entry. Tak kan saya terpaksa mencerita semua perkara yang berlaku dalam 2/3 minggu dalam satu post jer. Mana cukup. Nanti korang tak kan baca nya. hehehe. (sapa lah yang baca blog ni). Ok ok . kali ni nak cerita tentang sinetron yang selalu menghatui ku. HAHA kalau dulu asyik duk fikir " Apa yang ada pada KEJORA DAN BINTANG?" Sampaikan my mum tak sanggup balik lewat kerja semata-mata nak tengok sinetron itu. Kadang-kadang tuh selalu pesan "Kita balik sebelum pukul 6 yer, mama ada date pukul 6.30" HAHA lebih kurang gituh la ayatnya. Aduhaii, yang menyedihkan lagi kaka aku yang dah anak sulung berusia 60 hari lebih tu pon tengok jugak. Time pregnant memang tak lepas. Dah keluar baby pon masih nonton. Kat hospital pon tengok jugak balik rumah samapaikan sanggup duk atas kerusi kat ruang tamu semata-mata nak nonton sinetron tuh.

Alahai kau Liyana, mengata orang nom 1. Diri sendiri pon sama jer. HEHEE. You all nak tau tak yang aku sekarang ni tengah addicted dengan CINTA MELODY. fuhhh baru ku tahu betapa nikmat nyer dapat tengok cerita tuh. Alah, first2 korang buka blog ni pon dah tahu kan? Dengar jer lagu Aishiteru tuh. tu OST untuk Cinta Melody. :)



Cerita Indon memang tak lari daripada konflik keluarga, salah faham n bla bla bla. Tapi yang penting mesti ada yang perangai hasad dengki. Hisshhh tak baik tau dengki-dengki ni. Sekali rasa dengki satu titik hitam terbentuk dalam hati kita yang boleh merosakkan keimanan kita. Advice korang ckit~ :)
Main Character sinetron ni Melody(Chelsea Olivia) & Elang (Randy Pangalila). Yang asyik berdengki tuh Hanny & Jelita (mak saudara n sepupu Melody) ishh3 dah la satu family, boleh dia jeoluos.

Anyway, OST sinetron ni yang best. Ade orang cakap. 'Aeeikk lagu indon + Japan?' Ha!!! korang tak dengar lagi tuh. Nah dengar kat blog aku. 'Aishiteru" verse INDON. LAWAN?. Tapi kan cerita ni ada la meniru anasir-anasir JEPUN ckit. Tapi tak kisah sangat la. Sebab manusia membuat sesuatu untuk keuntungan. SO, yang untung sekarang ni kebanyakannya cerita Jepun, Korea n seangkatan dengan nya. Sebab tulah pengarah dia buat ala-ala cerita Jepun sikit. Relax r. Benda kecik jer pon!.

Oklah! Nak Layan Aishiteru dulu.
hahahah, kali ke 50 kali la kowt aku mainkan lagu ni.
Maknanya sangat bermakna. :)

Bye! :)

Tuesday, May 24, 2011

Welcome back..

Assalamualaikum..

Dah lama tak dapat menghadap lappy.. Adoii miss u so much.!! rasa macam baru terlepas dari sangkar gituh. Mana tak nyer everday duk tengok buku buku n buku. Hari ni dah tamat sudah PKBS 2 yang seperti memusuhi ku. Hari ni paper Physics. Ok! stop. NEVER SAY physics!. Tak berani nak target . Redha n terima dengan ketentuan Ilahi. Be Acceptable. Terlalu banyak cerita yang mau kasi tau anda anda semua.

First of all, nak cerita pasal my 1st niece. Alahai cerita dah lapok la. Tapi aku tak pernah bagi tau lagi kan? Just mention sikit2. Kali ni nak cerita sepenuhnya. HAHA. Anak saudara aku lahir pada 24 March 2011. Kira-kira hari ni dah hari ke 62 lah. Mak dia pon dah habis pantang. Dah boleh buat macam-macam.

Nah itu dia Aisyah Damia. Cute tak? Macam auntie dia tak? hahaha
 Gambar 1st tuh macam shock gituh.
2nd tuh tido jer. Memang kerja baby la kowt.

Ok! Tamat cerita niece aku.

Perkara yang paling penting adalah ucapan "I LOVE YOU MAMA"

Ada orang cakap sambuta Mother's Day ni haram so saya nak kongsi la dengan u all semua

Maksudnya di sini ialah bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Jadi persoalannya di sini, perlukah kita sebagai orang Islam untuk menyambutnya?

Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.

Firman ALLAH Subhana Wa Ta’ala : Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ah”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”

[Surah al-Israa’, Ayat 23 hingga 24]

Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah berkata, “Hari ibu ini timbul kerana pihak orentalis/doktrin barat memikirkan bahawa inilah cara yang terbaik untuk mereka menarik minat anak-anak remaja barat agar menghormati orang tua mereka. Umumnya kita tahu bahawa masyarakat barat amat tipis dengan adab tatasusila, jadi dengan mengadakan/mengkhususkan hari-hari tertentu sekaligus dapat memupuk remaja mereka agar menyayangi dan menghormati orang tua mereka.”

Manakala masyarakat kita pula umumnya lebih cenderung dengan budaya ikut-ikutan. Sentiasa terpengaruh dan terpedaya dengan budaya orang kafir dan barat. Bila orang kafir sambut hari valentine kita pun nak sambut sama!Bila orang kafir sambut april fool, kita pun ‘fool’ sama kerana sambut hari karut tu! Bila orang kafir sambut hari ibu dan hari bapa kita pun nak buat sama! Sungguhpun perayaan ini murni dari pandangan mata kasar kita. Tapi hakikat agama Islam kita tidak pernah mensyariatkan atau menuntut umat-umatnya agar menghormati dan menyayangi orang tua mereka, suami atau isteri mahupun anak-anak mereka pada hari-hari tertentu sahaja.

Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”

[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani]

Islam adalah ‘Deen’ atau cara hidup. Ia telah merangkumi segala-galanya. Bukan hanya kehidupan untuk di dunia yang sementara ini bahkan kehidupan abadi (abadan-abadan) nun di akhirat kelak. Moga ALLAH Subhana Wa Ta’ala terus memelihara kita semua agar kekal terus dalam agamanya iaitu Islam dan mengamalkan cara hidup yang berlandaskan syariat Islam yang sebenar.
wallahualam..


Daripada text di atas kita boleh simpulakan yang hari ibu untuk kita semua adalah setiap hari. Hari bapa juga begitu. Setiap hari kita wajib hormat dan sayang kepada mereka.

Ok Setakat tu jer untuk kali ni.. Lepas ni akan ada penyambungan nyer lagi..
to be continued