nuffnang..

Tuesday, April 12, 2011

Law of life...

Assalamualaikum dan selamat petang...


Hye hye hye!.. You all tau tak apa makna law of life? HAHA soalan macam budak tadika kan.. mestilah undang-undang kehidupan. YEAAHHH! That's right tapi you all tau tak apa makna disebalik undang-undang kehidupan tuh? Aha kantoi semua!. INI post aku mahu habak mai kepada semua-semua makna disebalik itu. Bukan nyer aku ni orang yang bijak berfalsafah, tapi kekadang tuh mood geram tuh tetap ada apabila orang asyik kata yang dia jer 'the best'. P/S: ini bukan kerana dengki, ini kerana saja-saja. Duk on9 n tiba2 teringat kan hal ni. Macam best gituh kalau buat entry baru pasal ni. Dah lama jugak tak berfalsafah. So, ini jam aku mau cakap panjang-panjang. You all nak baca ke tak itu You all punyer hal.


Law of life atau dalam bm nyer Undang-undang kehidupan. Biasalah dalam hidup ni kita akan menjadi pemimpin and sometimes kita jadi yang dipimpin. Therefore, kita kenalah sentiasa ready untuk dipimpin dan memimpin : rela dipimpin oleh pemimpin & rela memimpin mereka yang dipimpin. HAHAH berbelit kan ayat ni so, you all fikir la maknanya. Makananya senang jer kalau dihayati betul-betul. Jadi mereka yang dipimpin tuh kenalah sedar yang dia sedang dipimpin so, kenalah patuh arahan pemimpin selagi arahan tu masih logik dan masuk akal. Si pemimpin ni kenalah memimpin dengan baik-baik janganlah asyik nak serah tugas kat orang bawahan saja. Konklusinya, kita mestilah bijak mengawal diri mengikut situasi semasa. Walaupun kita ni pemimpin dalam satu-satu masa tapi masih ada waktu kita menjadi seorang yang dipimpin. Aku bukan nyer nak cerita pasal pemimpin tapi itu adalah satu contoh 'Law of life'


Next, dalam hidup ni kadang-kadang kita di atas dan kadang-kadang kita di bawah. Ada yang melambangkan hidup ini ibarat roda. Ini bermakna kita akan berada di atas dan di bawah mengikut keadaan pusingan roda tuh. Sebab itu lah kita perlu sedar siapa kita ni?!. Mungkin kita ni sedang berada di bawah atau di atas. sentiasa lah muhasabah diri dan jangan asyik menidakkan mendapat orang lain. One more, janganlah asyik nak memperbetulkan orang lain sedangkan kita pun salah bak kata pepatah seperti ketam mengajar anaknya berjalan betul. Kadang-kadang tu kita janganlah asyik nak jadi yang terbaik sebab kadang-kadang semua tuh tak kan tercapai. Ayat ni macam melemahkan semangat kan? Tapi kalau you all baca elok-elok ayat ni penuh makna. Maknanya, janganlah nak jadi yang terbaik tanpa memperbetulkan salah-silap dan kekurangan diri. Mungkin target kita nak jadi yang berjaya. itu sudah pasti tapi bagaimana pula dengan sikap? Adakahnya semua itu bergerak sejajar dengan pencapaian kita? Renung-renung dan fikir-fikirkanlah!..


Seterusnya, dalam kehidupan ni kita mesti pernah melalui saat indah, sedih, bahagia dan kecewa kan? Semua itu berlaku bersebab. Pertama, disebabkan oleh ujian Allah SWT. Kedua, faktor diri kita sendiri. Sebagai contohnye, remaja frust and putus dalam percintaan. Sebab pertama, takdir Allah SWT. Kalau dah tiada jodoh, bercinta bagai nak rakk pon putus jugak, kalau dah bertunang boleh putus jugak, kalau kahwin sekali pun boleh bercerai. Senang citer, kalau kahwin dah boleh bercerai kalau dah tak ada jodoh ini kan baru bercinta tak kan tak boleh putus. CUba lah fikir secara rasional sikit. Mungkin juga putus kerana faktor sendiri. Especially untuk mereka-mereka yang sekolah lagi. Kalau anda bercinta n berputus time-time sekolah that's mean faktornya anda semua belum sesuai untuk menjalani hidup percintaan. Atau, faktor diri kita dengan dia tak boleh mebahagiakan. Tapi kalau dah ada jodoh tu, duduk beratus-ratus, beribu-ribu batu, tak pernah bertemu, macam-macam halangan dan tak pernah tegur sekali pon kalau dah jodoh tu kekal jugak. So, untuk kawan-kawan yang sedang bercinta sekarang moga-moga bahagia lah. Yang penting saling menghormati maruah masing-masing. Kepada mereka yang sedih sebab tak dapat bercinta tuh jangan runsing, jodoh itu akan tiba bila masanya sesuai. Atau mungkin tiada jodoh di atas dunia tapi jodoh di akhirat kelak. Tapi jangan pernah berniat untuk tidak berkhawin. Nauzubillah..


Selain itu, kita perlu ingat yang dalam kehidupan ini akan ada saat kegagalan dan kejayaan. Di saat gagal jangan lah kita mudah berputus asa. Kerana syaitan menyukai orang yang mudah berputus asa. Jika kita bertemu dengan kegagalan, cuba lah berikhtiar untuk masa hadapan. Kerana gagal sekali bukan bermakna gagal selama-lamanya. Tetapi jika kita berjaya, jangan lah pula riak kerana berjaya sekarang tak bermakna berjaya selama-lamanya. Kalau kita terlena dengan buaian kejayaan kita yang lepas. Tak bermakna kita berjaya kelak. Kerana kejayaan dan kegagalan adalah penetuan oleh kita sendiri. Buka lah hati, dan tenang kan lah minda kita untuk berjaya di masa hadapan. Moga-moga kita semua berjaya. InsyaAllah. Berjaya di dunia dan akhirat itulah harapan kita sebagai orang Islam. Usaha itu tangga kejayaan.


Konklusinya, kita perlu lah sentia cermin dan lihat siapa kita. Jika kita mampu melakukan sesuatu lakukan,. Tetapi janganlah kita membuat sesuatu yang kita pasti kita tak mampu. Jika kita mahu melakukannya janganlah menyusahkan orang lain. Ingat, kita mesti memberi hak orang lain, tapi jangan pernah sekali kita menuntut hak kita. Sekian sahaja untuk kali.

Terima kasih.. ;)

Friday, April 8, 2011

Happy Saturday..

Assalamualaikum..

Hye hye hye!.. Miss You so much oh my Blog. Dah lama tak update kan. So, hari ni saya bangun selewat yang mungkin and siap siap makan breakfast saya terus on9 untuk update blog. Hari ni merupakan hari yang paling lewat saya bangun. Memang tidur mati, bangun bangun Aisyah Damia, my niece dah siap mandi and pakai baju comel2 lagi. Tercabar rasanya, saya pon turut mengikut jejak Aisyah, mandi dan terus pakai baju cantik. Perbezaan saya dengan Aisyah ni, dia pakai cantik2 tak capture pic. Saya pakai ok ok capture pic. HEHE jangan jelous yer Aisyah. Cik Sue ni memang macam ni. Tapi jangan runsing Cik Su pakai ok ok jer. Aisyah pakai cantik cantik. HAHA.




Hye!!!!... :) Good Morning...






I love My Self







I've enjoy my life..

Such a great Saturday morning >_< ...
Align Center