nuffnang..

Sunday, March 13, 2011

Bumi dah tua..

Assalamualaikum dan selamat petang

Cuti-cuti ni rajin sungguh Liyana Ariffin meng-update blog. Biasalah budak takde kerja. Daripada buat kerja mengarut tuh baik la blogging and find something new and interesting untuk pengetahuan sejagat. Maklumlah as a upper form student saya dah tak boleh nak jadi seperti katak di bawah tempurung hal dunia ni kene peka sikit. Suka ke tak suka ke, semua tuh penting demi jaminan masa depan. Kali ni saya nak share dengan korang tentang Gempa Bumi and Tsunami yang sering terjadi kini.

Kalau kita lihat di meteorologist department. Gempa bumi untuk bulan march ni boleh dikatakan sentiasa berlaku. Mungkin kita semua tak sedar sebab itu semua berlaku di negara lain. Tapi kita perlu ingat negara mana sekalipun yang terjadi ianya tetap bumi kita. Kalau bumi ini dah musnah sudah tentulah kiamat akan berlaku.



Konklusinya, setiap hari ada gempa bumi cuma kita sahaja yang tak merasainya.

Apa yang kita tahu gempa dan tsunami telah melanda Sendai, Jepun.
Picture copyright from Berita Harian Online

Keadaan ini telah mengakibatkan sebuah kilang terbakar selepas gempa bumi dan tsunami melanda Sendai, timur laut Jepun kelmarin. Jepun mengesahkan kemusnahan di sepanjang pantai dengan banjir dan kebakaran akibat bencana itu yang mengakibatkan kira-kira 1,700 terbunuh.

Picture copyright from Berita Harian Online

No comments:

Post a Comment