nuffnang..

Tuesday, March 15, 2011

Just a metaphor...



Miss you so much H and thank you... :)





p/s : Hanya kiasan untuk selalu update blog.. :)

Sunday, March 13, 2011

Bumi dah tua..

Assalamualaikum dan selamat petang

Cuti-cuti ni rajin sungguh Liyana Ariffin meng-update blog. Biasalah budak takde kerja. Daripada buat kerja mengarut tuh baik la blogging and find something new and interesting untuk pengetahuan sejagat. Maklumlah as a upper form student saya dah tak boleh nak jadi seperti katak di bawah tempurung hal dunia ni kene peka sikit. Suka ke tak suka ke, semua tuh penting demi jaminan masa depan. Kali ni saya nak share dengan korang tentang Gempa Bumi and Tsunami yang sering terjadi kini.

Kalau kita lihat di meteorologist department. Gempa bumi untuk bulan march ni boleh dikatakan sentiasa berlaku. Mungkin kita semua tak sedar sebab itu semua berlaku di negara lain. Tapi kita perlu ingat negara mana sekalipun yang terjadi ianya tetap bumi kita. Kalau bumi ini dah musnah sudah tentulah kiamat akan berlaku.



Konklusinya, setiap hari ada gempa bumi cuma kita sahaja yang tak merasainya.

Apa yang kita tahu gempa dan tsunami telah melanda Sendai, Jepun.
Picture copyright from Berita Harian Online

Keadaan ini telah mengakibatkan sebuah kilang terbakar selepas gempa bumi dan tsunami melanda Sendai, timur laut Jepun kelmarin. Jepun mengesahkan kemusnahan di sepanjang pantai dengan banjir dan kebakaran akibat bencana itu yang mengakibatkan kira-kira 1,700 terbunuh.

Picture copyright from Berita Harian Online

Saturday, March 12, 2011

1st semester break... :)

Assalamualaikum..

Hari ni kira hari kedua la saya cuti untuk 1st semester break ni, yang paling disyukuri adalah kerja sekolah yang tak bertimbun. Dibandingkan dengan last year memang berbeza giler la. Walaupu homework tak banyak tapi ulangkaji banyak. Dah la exam baru-baru ni main jawab jer yang ade dalam kepala otak. Guarantee la result tak berapa excellent. Tapi itu yang mampukan buat masa ni. InysaAllah lepas-lepas ni dah tak mahu jawab exam macam tuh. Tak ada gaya nak jadi dentist tau kalau saya terus begitu. Tapi this entry bukannyer nak cakap pasal hal-hal lepas. Yang lepas tuh lepas la, yang penting apa yang akan dihadapi pula. School holiday sangat la bermakna untuk para pelajar di Malaysia ni. Kita orang memang menunggu saat ini untuk Hang Out, Tidur and macam2 la.

Saya mulakan hari pertama dengan jalan-jalan kat Taman Tengku Anis (TTA) dengan kakak tersayang. hahahah 'tersayang' gtuh. Angah dah plan dengan kawan dia. Saya apa lagi kesempatan keemasan ni. Join jer dia sekali lagi pun sorang jer kawan dia. Bukannyer ramai sangat. Tambahan lagi, Angah ni nak try DSLR baru dia boleh la ambil kesempatan sekali. hahaha.. style tak ikhlas gituh. Apa-apa pon yang penting dapat enjoy daripada berkurung kat rumah. Asyik-asyik on9 hisshh kadang-kadang tuh boring jugak kan. :)

Cubaan pertama dengan D90 Angah.. :)






Ohh Yeaahh run.. run run... lari anda dalam hujan hahhaha :))


Cubaan kedua.. D90



Alahai nak jump ke tak ni? Action jer tuh.. haha :)


La perasan ke saya nak snap pic?. hahah sempat lagi dua orang ni posing yer..

Cubaan seterusnya..


Wah sape tuh? pandai dia masuk time orang snap pic. :)


Taman Herba


Wow! Abang ni agak la nak posing pon. Tapi takpe la kerana mencantikkan lagi pic ni. Macam timing gtuh nak ambik pic. HAHA..



Baru saya tahu. Kalau DSLR di tangan kita. Memang gambar kita berkurangan. Memang minoriti jer gambar saya. :(. Tapi tak mengapa asalkan dapat release tension sudah.



Tu kan. Berapa pic jer yang ada. Tak apa lah.. Redha~.. :)

One more... Cerita baru la ni kononnyer.

Rasa nyer dah lama saya tak chat dengan budak ni. december last year kowt last chat dengan dia. Malam ni dia on9 kembali and tegur.


Sorry la pic lama. Tak ada yang baru punyer la. :)
Takdi sempat la chat dengan dia kejap. Tak lama pown sebab masing-masing ada hal. InsyaAllah di lain masa bole la chat lagi yer.




Pendek jer kan.. Lepas tuh dia dah off9. :(..
pic yang ke 2 tuh diganggu dengan status YM Syafiq Shueb haha..
it's ok la dapat chat sekejap pon xpe. Asalkan still berhubung . :)

Ok lah setakat ni saja untuk entry ni.
Jumpa lagi di lain hari.

Thursday, March 10, 2011

Special Winter

Asslamualaikum dan salam sejahtera semua..

HYE!!! Wish you all in the pink and enjoy you beautiful day. For a few entry I just talked about exam so, this time I just want to share a precious memory ever with my beloved friends. G.G Love you so much. You have brought a miracle into my life and change me from a quite stuff to a happy go lucky girl. THANK YOU babe. I wish that we will be friends forever and until we end our high school, graduate, married and until our last breath. FRIEND IN NEED IS A FRIEND INDEED. Wah wah. Main ayat satera sikit. HAHA.. kembali kepada title of this entry 'SPECIAL WINTER' winter ni kalau anda semua ke Korea, Jepun atau negara 4 season lain tak kan dapat punyer la. Yang ni limited edition punyer winter. HAHA. Hari ni first time saya rasakan betapa indahnya winter ketika summer.

Pandanglah ke atas sana hahaha.. :)



Yeah.. HOOORREEYY!!! Scream as loud as possible

.
Owwhh Yeahh!!.. 'Happy'

Haha ini semua apabila mood kita orang tiba-tiba jer ada. Pada asalnya macam-macam alasan yang diberi kepada Ecah yang memang terlalu menggila nak main SNOW ni. Ecah jer duk asyik nak tulis nama la tu la ni la dengan SNOW.
Ecah yang tengak kusyuk mencipta LOVE dengan snow. Sedangkan yang lain duk tengok saja. haha..But, at last kita orang pon main jugak la. haha. :))

3..... 2..... 1





SERBU ECAH!!!!

Hahahahaah Ecah best tak kene serbu dengan SNOW??.. Rasakan! Nak main sangat kan SNOW alang-alang main tuh biar la terokk!!!. Betol tak?

Kahkahkahkah.. Kesian Ecah sampai kan putih berseri giginya diuli SNOW. Takpe la cah tak baik membazir kan so, kalau tak nak membazir makan jer terus benda tuh. ;)




See, muka yang lain pon sama. hahaha

Dee
Nampak macam bertambah cute jer. Alalala comey nyer dia apabila diuli dengan SNOW.

Iqa
Haha original punyer powder. Berseri gituh. Tak payah susah pakai compact powder. Guna yang ni pon dah kira ok! ;)

Elly
Kekal cute gituh. Tak hilang cute elly walaupun bermandi dengan SNOW.





Saya pon terkena jugak sisa baki SNOW. Dengan baju nyer penuh dengan powder yang berwarna putih. HAHA Walaupun terpaksa balik dan membasuh tapi kenangan yang diperoleh amat lah berharga.


Love you Ecah!! Muah muah muah.. :)




Muka *silly* yang dipenuhi original powder.. :0







Such a wonderful day tapi Milin jer yang takde. Kalaulah Milin ada bersama pasti sambutannyer meriah lagi. :( Last but not least, it was a crazy thing but interesting. Tapi kalau perkara ini memudaratkan diri anda jangan cuba untuk melakukannya. :)


Tuesday, March 8, 2011

Exam punyer citerr ...

Assalamualaikum...

Beberapa hari yang lalu, dah citer pasal Chemistry. Hari ni nak habak hal Add Math. Fuhhh Allah jer la yang tahu betapa pedihnyer otak ni duk memerah time exam Add Math tadi. Mana taknya, soalan macam GILA gituh. Haha.. Sebenarnya bukan soalan yang menggila tapi orang yang menjawabnya yang menggila. Kalau last year, rasa macam pelik jer tengok markah Add Math seniour yang dapat "12 G", persoalan yang keluar. "Susah sangat ke Add Math sampai dapat 12 G?" Ha!!! tu dia hari soalan tuh terjawab dengan tenang nyer. HAHA tenang ke?? Hari saya dah tahu seksaan Add Math.

Dah la masa untuk jawab + Math 2 hours. Memang tak cukup la cikgu!. Kalau Math tuh 2 hours n 30 minutes tuh semapat lagi kita orang tido! Boleh dikatakan masa menjawab untuk Math tu hanya 40 minutes. Yang + Math ni kite orang perlu tambah 1 hour lagi. Memang time tuh limited giler giler. banyak jugak soalan yang DITINGGALKAN!!..Sengaja tinggal maklumlah saya ni bukan nyer pandai sangat. Kawan sebelah ada yang cakap yang saya ni asyik menulis jer time +Math. HAHA Yer memang la saya menulis tapi apa yang ditulis tidak dapat dikenalpasti. Ada jugak yang dibelasah ikut kehendak . HEHE..

Apa lah motif nyer belajar + Math ni. Memeningkan kepala saja. Dah la esok Fizik!. Ayoo.. Fizik pon tak tau apa nak jawab. Nasib baik dapat ckit2 briefing daripada Along yang mahir dalam Fizik ni. Tapi yang saya malas nyer kene faham Experiment. Adoiii itu lah yang paling tak suka. Yang Chemistry tuh pon hampir-hampir ingat. Nyawa-nyawa ikan jer tuh. HAHA..
I hope tomorrow will be a new day for me.
Dah tak mau exam dalam stress. Doakan kejayaan saya n teman-teman..

Tak lupa buat Aisyah Hamid

HAPPY BIRTHDAY darling!!

Hari dah genap usia teman saya yang sorang ni. HEHE
Aisyah Hamid @ Ecah
Happy Birthday



Thank you cah!!
LOVE YOU SO MUCH!!!!! :)

Sunday, March 6, 2011

Why..Why..Why...

Di saat ku minat padamu tapi kau tiba-tiba hilangkan rasa minat ni. Hiisshhh


Assalamualaikum..


Wuaa Wuaa Wuaa.. Hari ni dan semalam merupakan hari yang amat tension la. Mana taknya, Sejarah entah apa yang dijawab di soalan essay. Hari ni memang frust giler la dengan Chemistry. "CHEMISTRY IS EASY" Yeahh!! itu tagline yang sering bermain di kepala. Sebelum ni pon duk asyik fall in love dengan Chemistry. Tapi tiba-tiba jer rasa kecewa sebab Chemi macam nak tinggalkan saya jer. OH NO!!!.. SAY NO!!!..


Chemi don't leave me alone. Tanpa kamu hidup aku buta la.


Setuju tak statement tuh? Wajib setuju tau. Yer la tanpa Chemi macam mana kita nak belajar tentang kehidupan ini. Tapi Chemi ni macam nak larikan diri jer.. HISHHH.. Rasa sedih jer bila jawab Chemi tadi. Bayangkanlah 1st date dengan orang yang korang suka, tapi tak guna kesempatan tuh dengan baik. ADOIII merana tak sudah sudah kan. Itulah yang saya rasa ni. Rasa macam tak ada arah tuju jer. Aduhaii, dah la banyak lagi subjek yang agat tension. FIZIK yang entah apa tuh. BIOLOGI yang penuh dengan hafalan. ADD MATH yang penuh dengan cabaran. PAI yang penuh dengan dugaan. :'(.


Konklusinya, esok memang nak kasi yang debusshh~! punyer la untuk MODERN MATH. Harap-harap la dapat buat dengan elok-elok & tak kecewa seperti hari ni. MODERN MATH ni kekasih la dulu-dulu. HEHE.. WAH!! Muncul kembali. Harap-harap la dia mampu menggembirakan hati ni walaupun sedikit.


Apa-apa pun, saya akan tetap mengejar A+ untuk CHEMISTRY utk next exam. InsyaAllah.




I LOVE CHEMISTRY. HAHA. yer sayang sangat sangat kat awak wahai CHEMI. Sekarang ni saya dan merajuk so, pandai pandai la pujuk saya yer. Kalau tak siap la!!!..


To teacher Suhaiza: Sorry teacher. :( Kesilapan yang tak disengajakan dan careless punyer pasal

To MY beloved "CHEMI" : Love you so much. Memang mencabar tahap kesabaran la you ni.

Antara teman istimewa yang dikasihi


BIOLOGI


PHYSIC


ADD MATH


CHEMISTRY..


Harap-harap la mereka ta mengecewakan diri ku di masa depan. :) Amin .~