nuffnang..

Wednesday, December 28, 2011

For crying out loud - It's good for us.

Assalamualaikum.

OhMY! I miss my blogger so much. This entry I want to share with all you about crying. Crying is normal for us human being. Sometimes man are difficult to cry. I don't know,  maybe they are strong enough to face the world full of challenge but I do not believe if they make a statement. 'We're men and we never cry' You are liar!. Everyone has a feeling; Happy, sadness and frustration. Crying is something that all people of all  ages and cultures do.  You're not normal if you never cry. 

Crying is often the result of feelings of sadness and frustration, but after crying many people experience a feeling of release and catharsisHumans are the only species that shed tears emotionally. FYI, many people including the psychologist have always believed that crying is good for us. When we're crying normally people around us try to persuade us. Friends, If your friend are crying please let she/he crying out loud if  she/he  share their problems listen to them. In other case, people are crying because they cannot make a decision. You as a friend must help them to make a good decision. 

Like me i'm confused between friends or responsibility. First I got a message from my friend and she told that we will hang out with others at mall tomorrow. Second I got a message too from my leader and he told that we have a meeting tomorrow. Which one I need to choose? I ask my friends but he didn't give  the answer. I was sad in addition he was annoying. I ask the other guy and he told me responsibility is more important. Yes! he was right. RESPONSIBILITY is more important but friends too. Without my friends my life was lonely. I LOVE YoU my friends.

Lastly, aku tak suka orang yang reply text pendek2 tapi aku hntr bukan maen pnjg lg. *

The wrong person always come at the right time but right person always come at the wrong time. 

Thursday, December 1, 2011

1 December 2011

Assalamualaikum.

Kalau semalam 30 November 2011 hari ni mesti 1 December 2011 kan? teehhee.. hari bahagia untuk aku la kot. Tapi Bahagia kah? haha. Hari ni aku dah berusia 16 TAHUN .. Tapi cara aku celebrate tuh lain sikit la. Kalau last year orang lain yang call tepat pukul 12.00. Tapi tahun ni orang lain. It's ok lah. Bukan itu yang jadi masalah. Bagi aku hari ni tak ada masalah apa-apa pun. 

Biasalah next year dah SPM candidates so masing-masing busy dengan tuition dan sebagainya. It's okay. Tapi tadi duduk rumang sorang2 dan terbuka la folder pictures yang lalu. Seriously, aku nak kembali kepada saat tuh. 
Saat bersama sayang-sayang semua .

Hang out, makan2, sembang2 dan gossip2. Ikut la mana tempatnya. Asalkan dapat jer bersama mereka yang comey comey, cute cute semua. Seriously rindu giler. Padahal dekat tusyen jumpa je. 


Jalan-jalan, snap pictures. :'( 


 Ambik gambar sendiri, gambar lompat. 





Bersama sayang-sayang semua. Naik motor Ecah 'PEB ****'

Sayang-sayang semua..  I LOVE YOU ALL . walaupun hari ni tak dapat jumpa

Kalau lah masa ni boleh diputar semula. Nak sangat kembali tapi malangnya itu hanya momento bersama dia orang semua. Next year, kelas semua lain-lain kalau ada pon sorang dua jer sekelas. Dari form 1 sampai la form 4 kita org tak pernah berpisah. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. :'( 

Monday, November 28, 2011

The 'HohaHoha' course

Assalamualaikum. 

Kali ni saya ada nak share dengan you all semua pasal hohahoha course. Pasti tertanya-tanya "hohahoha" what's that? This the way to pronounce it. ho-ha-ho-ha. Sebenarnya hohahoha tu lebih kurang sound effect untuk satu keadaan yang happy dan yang sewaktu dengan nya. Normally, kursus ni mesti boring, duk dengar ceramah bla bla n bla. But for us this is the great course together. Mana taknya orang duk dengan ceramah kita orang tu bergambar-gambar dah la duk depan sekali. tehee. tapi still mendengar.


This is my first time bersama dengan Najhan, Fatin, Nurisya and Fadilah. Orang kata nak rapat tuh tak semestinya kena kenal 3, 4 tahun dan istilah 'kacip' tak boleh datang dalam masa beberapa minit. Kita orang ni walau pun warga Tanto Midori sekali tapi tak berkesempatan untuk mengenali. Alhamdulillah dengan menghadiri kursus ni dapat la bersama. :D 


Ni time dalam bilik. Yang pelik untuk kita orang ni, orang lain duduk dorm tapi kita orang dalam bilik. *bilik penuh bersejarah* bila mula2 masuk ada seekor katak yang memerhatikan gerak geri kami dan mendengan jeritan kami. "aarrrghhhh katak!" . Di sini juga la Fadilah menjerit " arrrghh! lipas lipas lipas" hahhaa.. a sweet memory. Di malam hari, setelah letih duk dengan ceramah kita orang makan burger sama-sama sambil berstoryMory ditambah pula dengan snek. The unique word from fatin. "Ubi kayu" hahahhahaa... *biarlah rahsia "ubi kayu"*



Wah! Siswazah-siswazah semua. Belakang tu dewan Sri Tanjung tempat kita orang bersengkang mata untuk mendengar ceramah para Jurulatih Utama. Ayu kan kami semua? Perempuan Melayu terakhir gitu pakai baju kurung semua. :D 

Kita orang belajar Protokol Majlis & Etiket. 

 Kenalan-kenalan baru yang baik-baik. comel-comel dan hensem-hensem semua.
 Kumpulan 5 "Perfect 23". I love you all. 

My group. Biasalah bila di kursus mesti ada kerja berkumpulan kan? Kami berlima masing2 dipecahkan dan saya di Kumpulan 5 bersama kawan-kawan baru dari SMK Sri Aman, SMK Kubang Bemban, SMK Dato' Paduka Raja 1 dan pelbagai lagi. Tengok first picture tu bertungkus lumus dia orang buat kerja. Second picture tu masa presentation. *yang pegang mic tengah bercakap tu saya* heheh :D Alhamdulillah dengan kerja keras tu dapat jugak lah kami berada di tempat ketiga. Tahniah Perfect 23!

hehe.. omey tak? atas sebelah kiri Lim, Koh, Chong, Syahmi.
bawah sebelah kiri Nisya, Han n Liyana Ariffin :D 


Masa majlis penutup dapat jadi Pengerusi Majlis. heheh.. 

Memang terbaik la kursus kali ni. Pada zahirnya memang la boring gitu tapi kegembiraan yang kami lakukan telah meninggalkan jauh perasaan boring tuh. :D that's all. Salam & toodles. 

Sunday, November 27, 2011

1 Muharram 1433.

Assalamualaikum.

Salam Maal Hijrah


Selamat Menyambut Maal Hijrah. InsyaAllah semoga dengan limpah kurnianya umat Islam akan terus hijrah ke jalan yang diredhaiNya. Penghijarahan bukan sahaja dari segi tempat tinggal atau pangkat namun sikap, jiwa dan semangat juga akan turut berhijrah. Penghijrahan merupakan satu pengorbanan. Semoga tahun 1433 Hijrah ini akan dipenuh dengan perkara yang baik dan semoga kita bersama-sama mengecapi kebahagiaan dan kejayaan di dunia dan akhirat. Amin~ 

Saturday, November 26, 2011

The secret that you should know.

Assalamualaikum..

Entry kali ni saya bukan nak cerita pasal school holiday, tuition class etc. Tapi kali ni nak kongsi la dengan pembaca-pembaca yang sudi membaca blog ku ini. If you want to know, it is all about your future. Ceritanya bermula apabila tadi time aku duk layan youtube, i found something interesting. Saya pon apa lagi, golden oppurtunity ni. Saya buka lah satu video.  
 This is the video




you all boleh la mainkan dan fahamilah. I was shocked and insyaAllah akan berubah. Tapi saya bukannya boleh minum air berkarbonat disebabkan saya ni  Miss Braces . tehee :D .  You all kat luar sana tuh boleh la cuba-cuba untuk kurangkan yer. " Next Generation IS ded'. Your teeth and bones will damage so, beware.  That's all. With that Assalamualaikum. :)


Thursday, November 10, 2011

No title...


"Awak yang comel2 tuh...
Kalau tak nak tahu,
Cakap tak nak tahu,
Saya cerita kat awak nak awak tahu jer,
Kalau awak tak suka cakap pasal tu,
Cakap jer la.

Awak kalau awak lebih suka berkawan dengan orang lain, 
dibandingkan kawan awak yang tolong awak,
cakap jer la. 
Kalau awak cakap dia lebih memahami awak,
Tak payah la minta tolong kita orang. "

Assalamualaikum...

Mesti you all fikir this a message from a girl yang fanatic with a boy kan? If you think like that you're wrong. Ini adalah sebuah rintihan daripada seorang sahabat kepada sahabatnya. Kalau sebelum ni si B sentiasa dengar pelbagai rintihan daripada A, walaupun dia fed up tapi tetap saja dengar. Kononnya nak jaga hati si A. Tapi bila si B ni ade masalah dengan si C. Si A macam acuh nak acuh jah dengar. Si A pulak cakap yang si C tu baiklah, nilah tulah. Dahla si A tuh selalu tuduh Si B menyakitkan hati Si C. 

 Kalau aku ada kawan macam ni. Dah lama dicampak ke Sungai Kelantan. Terlintas nak post pasal ni, sebab tadi ade orang mengadu masalahnya lebih kurang cam gini la. Boleh tak korang bayangkan ada kawan mamcam si A. Tapi apa2 pun. Dalam dunia ni bermacam ragam manusia. Kita perlu hadapi kehidupan ini dengan bijak. Kalau orang tak nak dengan cerita kita buat apa susah cerita. Baik tak payah. 

That's all. last word, NOBODY PERFECTS. toodles..

Tuesday, November 8, 2011

Assalamualaikum....

Hello!. Memang kalau dah ada blogger memang semua perkara kene luahkan kat sini k? Jam ni aku nak share sebuah cerita. Mungkin merupakan satu masalah tapi sebenarnya tidak. Semalam aku dah dengar daripada pihak satu lagi. Kalau sebelum ini aku hanya dengar daripada sebelah X memang aku marah giler la kat sebelah Y. tapi bila semalam entah macam mana boleh tanya Y dan dia cerita panjang lebar. Terbukti lah hidup ni kadang-kadang tak adil. Tak boleh la hanya dengan pada sebelah pihak. Cubalah kita dengar kedua-dua belah pihak dan jangan menyebelahi mana-mana pihak. In addition. both are my friends so i need to be professional. 

Moral of the story, lain kali bila orang berkongsi masalah tu fahami dua-dua belah pihak. Jangan main buat kesimpulan sendiri je. even experiment pon kene ada observation n bla bla bla. Apatah lagi soal hati dan perasaan orang. Act, aku 'terbuat' post ni lepas tengok cerita 'Rahsia Hati' kat Astro Prima. ok that's all.. toodles.. :)

Saturday, November 5, 2011

A day before Raya ...

Assalamualaikum....

Pejam Celik Pejam Celik , esok dah 10 Zulhijjah. Jam ni I update nak habak pasal hari ni punya cerita. Percaya tak a day before raya aku pergi Birthday Party dengan kawan2. hahahhaa.. sepatutnya duk rumah menyimpan ke tolong mama ke. errm, nasib la mama ada anak macam ni. teehee.. 

yang penting Isyraf di tengah.. hehehe

Kita orang celebrate dekat rumah Syafiq, biasalah rumah dia selalu jadi serbuan. Sorry!. Aku tak adalah membantu sangat memandangkan sampai tuh semua dah tersiap. Party ni bukan sekadar celebrate birthday Irfan tapi reunion bersama Isyraf. =) 

hahahah Birthday boy dan kene serbu .. 


ololololo tomey-omey nye..dua orang ni =)





 yang penting Isyraf tuh.. hahahha



ini jugak aktiviti kita orang. Main batu seremban.. :)


 thank you tuan rumah.. =)

Thursday, November 3, 2011

Finally I'm free ....

Assalamualaikum...

FINALLY, I'M FREE....

Horeeeyy! hahahhaa... berlagak macam org lepas SPM.. Padehal baru final exam SPM kot. I can't imagine after SPM memang melompat sampai ke langit ke tujuh mungkin.

Simbolik dengan kebebasan yang dimiliki.. 

 Lepas paper 3 bio hari selasa lepas, balik rumah terus online and tengok Drama Korea 'My Love Patzzi' bygkan 10 episod dlm masa dua hari. OhhhMyyyy!!! Memang nikamtlah dunia kalau hari-hari macam ni. Walaupun daram tuh dah lama tapi kalau mood dah nak tengok memang tak hirau dah hal2 tu. Sampaikan kakak aku cakap. 'Ni cerita budak, baru2 nak menggatal'.. Menggatal tuh maknanya nak mula mengenal cinta la tuh. HAdoii biasalah, usia remaja macam ni la baru berkembang. Masa kecik2 dulu ape yang tahu kan?. hahha... 

hehhe, Comel kan?


Memang nikmat lah bila tengok drama korea dalam musim hujan. Kadang-kadang rasa macam dah di Korea dan romatik gitu. Haha memang khayalan semata-mata. Hari ni, dah tak tengok drama lagi tapi dah jadi designer dah. 

taddaaa!!

Ada bakat tak nak jadi designer? Yang ni design khas untuk wedding yang bertemakan warna merah. Kalah difikir-fikirkan. Kehidupan aku memang macam orang lepas SPM. Tapi markah memang down la untuk exam ni. Memang hancir la exam baru ni. Entah ape yang aku jawab. haddoiii... 

Toodles!!!!.... I'm Free yiihu... :)

Friday, October 28, 2011

I LOVE YOU 'papa'

Assalamualaikum...

Hye! Hari ni tetiba jer aku update blog. Actually, hari ni birthday PAPA. yang ke tut tut. hahahah (28.10.1948) korang kira sendiri la umur eik.. Tak mau cakap panjang2 terus kepada tajuk asal.

HAPPY BIRTHDAY PAPA!!!
  
PAPA..
You taught me how to talk, you even held my hand and made me walk. You filled my mind with knowledge and understanding, that I would never be able to learn if not for you. Thank you for everything.I wish you a day, filled with love, joy, care and fun. I am glad to have you as my father. I love you Papa.

 Happy Birthday!


Monday, October 10, 2011

No title...

Assalamualaikum..

Hye! Sekarang ni not in mood nak cerita panjang. Just nak post satu ayat sahaja 

" JANGAN JADI HIPOKRIT"

Statement ini untuk peringatan diri sendiri, sebab memang ergghh~ la tengok ada orang hipokrit depan mata. Cuba la kau jadi biasa jer. Bukan nye ada apa2 sebelum ni.. Haduhaii!. Depan orang lain belakang orang lain. Jangan Talam dua muka.! 
Jangan lah duk maen psycho sangat. Cukup2 la . Kadangan dah letih, kadang lucu. =)) 
Pesanan untuk diri sendiri dan orang di luar sana just be yourself.. :)   


Friday, October 7, 2011

An evening with Mama and Angah....

Assalamualaikum..

Hai! Ini malam aku nak cerita pasal hari ni punyer cerita. Pagi tadi jalan-jalan dengan kakak and she bought me a new pashmina..Thank you angah.. Love you so much... =)

hehhee...muka bahagia dengan pashmina baru. :) 

Hari ni jugak la angah ajak gi jogging. Huhu jarang sekali pergi jogging dengan kakak sendiri. teehee..

hai! cantik daun tu... :D


Tapi malangnya hanya satu round jam menunjukkan 7.00 malam. Mana tak ceptnya. dah pergi pukul 6 ptg smpi la 6 lbh. Haduuuhaii. baru je membakar beberapa kilo kalori. Pergi pulak Tutti Frutti. hahaha.. =) 


wah! I punyer RM 12.20... :D 

 Muka nampak baik gilerr makan yang orang belanja kan.. tehee... 


 Owwhh~ lupa nak habak yang kami bertemu dengan Che Nah. Kakak kepada mama. :D 
Memang niat lepas gi TTA nak gi rumah dia. Tapi ketentuan ilahi utk bertemu. Ada iras2 tak muka mama dan Che Nah? >_< 

Ok Itu saja untuk masa ini. Akan bersambung dengan cerita yang akan datang. BuBYe~





Thursday, October 6, 2011

First and Last Trip together..

Assalamualaikum... 

Helloo! Happy Friday to all of you! I hope all you in the pink. Wah I tengah mencari boombastic word as a preparation for final exam. That's why la pembukaan tadi macam ayt budak PMR kan. hehe... Cakap pasal PMR ni. Good Luck to all PMR candidates belum terlambat lagi kan?.. sorry la sekarang ni I malas nak update blog. Hari ni pun nak cerita benda yang dah berlalu beberpa minggu yang lalu. 1st nad last trip with Zahrawians. It was a great trip full with sweet memory. Although, it had a crisis but that was life. Sometimes life is hard, Life is rude, but sometimes life is beautiful. 

21st Septembet-24th September 2011..